ESAT: meet en bereken de medewerkerstevredenheid

Als manager of eigenaar van een bedrijf focus je waarschijnlijk vooral op tevreden klanten. Een onmisbare factor daarbij zijn tevreden medewerkers. Een ontevreden gevoel bij werknemers heeft namelijk zijn weerslag in de prestaties en service.

Maar hoe kom je erachter wat er werkelijk speelt op de werkvloer? En hoe weet je waar de knelpunten zitten? Dat ontdek je met de juiste onderzoekmethode, namelijk ESAT. Deze afkorting staat voor de employee satisfaction score. Insocial heeft hiervoor de juiste software, waarmee de ESAT berekenen een eenvoudige geautomatiseerde klus wordt.

Employee-Experience-1

Wat is ESAT?


Misschien heb je nog nooit van ESAT gehoord, maar wel van CSAT. De laatste meet volgens een specifieke methode de klanttevredenheid op een bepaald moment in de klantreis. De Employee Experience meten en berekenen gaat op dezelfde manier. Medewerkers krijgen een aantal vragen die ze kunnen beantwoorden met: zeer ontevreden, ontevreden, neutraal, tevreden en zeer tevreden.

De employee satisfaction score berekenen doe je door alle antwoorden die 'tevreden' of 'zeer tevreden' aangeven bij elkaar op te tellen. Deel dit door het totaal aantal antwoorden, dus ook met de reacties die minder dan 'tevreden' scoren. Dit getal vermenigvuldig je met 100 procent. De uitkomst is de ESAT.

Wat kun je met ESAT meten?

Door de employee satisfaction score te meten ontdek je heel veel over hoe je medewerkers zich voelen. Denk bijvoorbeeld aan de tevredenheid over de werksfeer. Ook kun je erachter komen of de werkdruk te hoog of te laag is. Of voorkom spanningsklachten bij je medewerkers door te vragen naar de tevredenheid over de balans tussen werk en het privéleven.

Verder kun je informeren naar de algemene tevredenheid over de afgelopen periode. Er is ook een mogelijkheid voor anonieme feedback. Dit is een handige tool voor als je bijvoorbeeld problemen met een leidinggevende vermoed.

Wat kun je met ESAT meten

Hoe vaak moet je de ESAT berekenen?


Het beste is om regelmatig onderzoek te doen naar de employee satisfaction score, zoals per kwartaal. Zo ontdek je welke zaken er herhaaldelijk goed of slecht gaan. Ook zie je snel eventuele veranderingen in het tevredenheidsgevoel van je medewerkers. Je bent er dan snel bij om het op te lossen voordat er mensen minder goed gaan presteren of zelfs ontslag nemen.

Ontdek met Insocial de ESAT van jouw organisatie


Klanttevredenheid en medewerkerstevredenheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met behulp van de software van Insocial kom je snel achter het tevredenheidsgevoel van je medewerkers. Ook bereik je hiermee de werknemers die zich anders niet zo makkelijk uiten.

Dus zorg dat eventuele opgekropte frustraties niet in de weg staan van een goede werksfeer, optimale prestaties en een gelukkig team. Ga dus voor de ideale bedrijfscultuur en vraag bij ons vrijblijvend de demo aan voor de employee satisfaction score!