De aanpassingen van Facebook in 2018

facebook 2018Het algoritme van Facebook wordt regelmatig aangepast. De aanpassingen van dit jaar zullen vooral effect hebben voor het bereik van de Facebookpagina van bedrijven. Vanaf januari 2018 heeft Facebook namelijk besloten om voorrang te geven aan content van vrienden in plaats van bedrijven, volgens de aankondiging van Mark Zuckerberg op 12 januari 2018.

Dit betekent dat bedrijven in de eerste maanden van 2018 een daling zullen zien in hun organisch bereik op Facebook. De reden voor deze aanpassing is dat Facebook wil dat de content die gedeeld wordt op Facebook zinvolle interacties tussen mensen zal stimuleren.

“U zult minder openbare content zien, zoals berichten van bedrijven, merken en media. En de updates die u ziet, bestaan uit informatie die zinvolle interacties tussen mensen moet stimuleren.” “We voelen ons verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat onze services niet alleen leuk zijn om te gebruiken, maar ook goed voor het welzijn van mensen”.

 
facebook live video
 

Wat kun je doen om je bereik te behouden of te vergroten?

 

  • Verhoog je budget voor Facebookadvertenties

De aanpassingen zullen effect hebben op je organisch bereik, maar niet op je betaalde bereik. Je kunt dus nog steeds jouw doelgroep bereiken door middel van boosted posts of advertenties.

 

  • Post content van hoge kwaliteit

Ga door met het plaatsen van boeiende, kwaliteitsinhoud die reacties zullen oproepen. Maar ga niet mee in ‘engagement bait’. Dit zijn posts waarin je vraagt of mensen willen reageren of iemand willen taggen. “Het gebruiken van engagement-bait om mensen te laten reageren op berichten is geen zinvolle interactie, en we zullen deze berichten blijven degraderen in de news feed”.

 

  • Moedig klanten aan om je te volgen

Als klanten je volgen zullen ze wel updates van je zien. Vooral als ze de ‘See First’ optie aanklikken bij het volgen van je pagina.

 

  • Facebook Live Video’s

Video’s zijn nog steeds favoriet onder het nieuwe algoritme, maar live video’s zullen nog belangrijker worden! In zijn aankondiging schreef Zuckerberg dat “live video’s vaak leiden tot discussie tussen kijkers op Facebook. In feite halen live-video’s gemiddeld zes keer zoveel interacties dan normale video’s.” Dit is een van de weinige concrete voorbeelden van content dat goed zal presteren onder het nieuwe algoritme.
 
Facebook reviews InShared
 

Reviews op Social Media

Je kunt de reviews die je ophaalt doorzetten naar Facebook. Hierbij is er ook de mogelijkheid voor klanten om hun eigen review te delen op hun persoonlijke Facebookpagina. Gezien de aanpassingen in het algoritme van Facebook is het nu dus nog waardevoller dat jouw klanten hun reviews delen, want hun vrienden zullen dit immers sneller zien dan een update van jouw bedrijf. Daarnaast lezen Facebookgebruikers in dit geval een review die is geschreven door iemand die zij kennen en dus meer vertrouwen!

Al hoewel mensen graag reviews geven, is het niet gebruikelijk om deze zelf te gaan delen. Hoe krijg je een klant zover om een review wel te delen? Je kunt klanten uiteraard aansporen door een beloning te geven voor het delen van een review, zoals: “Deel jouw review op Facebook en maak kans op 100 euro” kan je bijvoorbeeld al veel opleveren. Uiteraard kun je klanten ook belonen met een product, item, kortingscode, of iets anders. Wees creatief!

 

Reviews verzamelen en plaatsen op jouw Facebookpagina? InSocial helpt je!

Neem contact op

___________

 

Kirsten van der Kraan
Kirsten van der Kraan
Marketeer bij InSocial