3 redenen waarom je klantfeedback moet automatiseren


Klantfeedback is voor veel bedrijven een essentieel onderdeel. Maar toch is het ophalen van feedback vaak een ondergeschoven kindje. Het is meestal te druk om er echt goed mee bezig te zijn. Dit is makkelijk te voorkomen door het feedbackproces te automatiseren.

Hier zijn de 3 redenen waarom je klantfeedback automatisch zou moeten uitvragen:


1. Voorkom cherry picking

Cherry picking is het selectief uitsturen van surveys naar klanten waarvan je al weet dat zij positief zullen reageren. Dit zie je vaak terug in organisaties waarbij medewerkers beoordeeld worden op de scores die klanten hen geven. Hierdoor geven de uitkomsten van het onderzoek geen juist beeld van de werkelijkheid.

Door het automatisch uitvragen van feedback hebben medewerkers geen zeggenschap in welke klanten zij om feedback vragen, want dan wordt er namelijk standaard na een bepaalde trigger een survey uitgestuurd. Daarnaast voorkom je, door middel van business rules, dat klanten niet te vaak om feedback worden gevraagd.


2. Ontvang continu feedback

Bedrijven die hun klantfeedback niet automatiseren, houden vaak één keer per jaar een groot klantonderzoek. Maar de meeste klanten hebben vaak geen zin om een ellendig lange vragenlijst in te vullen. Dit kost ze namelijk veel tijd, waarvoor ze vaak niet zoveel terugkrijgen. Bovendien baseer je als bedrijf hierdoor een verbeterplan op slechts één moment.

Door dit proces te automatiseren wordt het veel makkelijker om op schaal uitnodigingen vanuit verschillende namen en via verschillende kanalen te sturen. Je uitnodiging wordt hierdoor persoonlijker en toegankelijker, meerdere mensen zullen de survey invullen, en je creëert een constante aanvoer van feedback. Zo kun je het hele jaar verbeteringen doorvoeren op basis van meerdere momenten.


3. Het scheelt je een hoop tijd en geld

Het kost heel veel geld om handmatig klanten uit te nodigen om feedback te geven. Door het feedbackproces te automatiseren, bespaar je veel geld en houd je een hoop tijd over.

Deze tijd kan je gebruiken om je goed in de resultaten te verdiepen. Wat zeggen jouw klanten precies? En op welke momenten zeggen ze dit? Waar liggen de grootste verbeterpunten en prioriteiten? Plus, je kunt hierdoor negatieve feedback direct opvolgen!


Conclusie

Het automatiseren van het klantfeedbackproces zorgt er dus voor dat je meer tijd hebt om belangrijke zaken op te pakken, zoals: het opvolgen van feedback, het doorvoeren van verbeteringen en innovaties, en je echt kunnen verdiepen in de beleving van de klant. En daar draait het uiteindelijk allemaal om!


Meer weten over automatisch feedback uitvragen?

Neem contact op
Kirsten van der Kraan
Kirsten van der Kraan
Marketeer bij InSocial