Uit een onderzoek naar beleving van online surveys van Multiscope blijkt dat 9 op de 10 mensen het liefst een online survey ontvangt. 44% geeft zelfs aan niet deel te nemen aan een andere vorm van onderzoek. Desondanks verwijdert een derde van de mensen een uitnodiging, zonder deze gelezen te hebben. Hoe zorg je dat dat niet bij jouw survey gebeurt? En hoe kun je jouw survey uitnodiging er echt uit laten springen?

Online surveys zijn een geweldig onderzoeksinstrument voor marketeers geworden. Het is de basis van marketingstrategie en geeft je inzicht in de behoeftes en drijfveren van de klant. Helaas wordt er tegenwoordig te pas en te onpas een survey uitgeslingerd. Met als resultaat, dat er te weinig respons binnenkomt of dat de uitkomsten uiteindelijk nergens voor worden gebruikt.

Om zoveel mogelijk rendement uit een online survey te halen is het belangrijk om deskundigen op dit gebied in te schakelen. Zij kunnen jou helpen om een goede survey te ontwerpen en de uitkomsten te analyseren.

Vraag ons gerust om vrijblijvend advies over onze aanpak.

De deadly survey sins

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft (55%) van alle surveys wordt afgekapt op de eerste twee pagina’s. Dit komt doordat marketeers één of meerdere van de deadly survey sins toepassen. Vaak gaat het verkeerd als er een do-it-yourself survey in elkaar wordt gezet. Wanneer je met InSocial werkt voorkom je per definitie alle ‘deadly survey sins’, maar om jou te helpen hebben we hier voor jou de meest ‘deadly survey sins’ genoemd:

Vermijd onderzoeken zonder doel

Als eerst instantie is het van belang om je als marketeer te beseffen wat nou precies jouw doelstellingen zijn. Wat wil je met dit onderzoek bereiken en ga je ook echt iets doen met de data die je gaat verzamelen?

De verkeerde content

Het komt nog te vaak voor, maar de grootste fout die er wordt gemaakt bij surveys is dat deze veel te lang zijn. Een survey mag maximaal 20 vragen bevatten en niet langer duren dan 11 minuten. Daarnaast mogen de vragen niet te complex of te onduidelijk zijn. Is dit wel zo dan wordt de survey snel afgekapt.

Wave International

Sluit sturende vragen uit

Maak geen gebruik van sturende vragen. Een voorbeeld hiervan is de vraag: ‘Bent u heel tevreden of gewoon tevreden?’. Dit kan namelijk zeer verwarrend zijn voor een respondent. Daarnaast zorgt het ervoor dat de data die je verzamelt onbetrouwbaar wordt. Zorg er ook voor dat respondenten de mogelijkheid hebben om te kiezen voor ‘Anders, namelijk…’. Zo zorg je ervoor dat de vraag juist wordt beantwoord.

Laat de voortgang zien

Respondenten willen graag weten hoelang een survey duurt en hoeveel vragen ze nog moeten beantwoorden. Daarom is het van belang om vooraf aan te geven hoe lang het duurt om de survey in te vullen en tijdens de survey aan te geven hoe lang ze nog moeten. Doe je dit niet dan kan het zijn de ze het na 9 vragen zat zijn en uit de survey stappen, terwijl ze nog maar één vraag moesten.

Omarm mobiel

Door de mobiele technologie is het veel gemakkelijker om respondenten te bereiken. Maar dit houdt wel in dat de survey die verstuurd wordt ook is ontworpen voor mobile devices. Respondenten hebben namelijk weinig tolerantie voor slecht ontworpen surveys. Het gevolg hiervan is dat respondenten de survey zullen beëindigen.

Anoniem

Geef de respondent de mogelijkheid om anoniem feedback te geven of geef aan dat dit niet mogelijk is. Voor veel mensen kan dit de keuze zijn om een review wel of niet in te vullen. Zorg ook dat zij zelf kunnen kiezen of de feedback die zij geven gebruikt mag worden voor publicatie op bijvoorbeeld je website.

To-the-point, relevant, snel en vlekkeloos

InSocial houdt van kort maar krachtig. Daarom gebruiken wij in de basis de Net Promoter Score (NPS) onderzoeksmethode. Drie vragen waarmee je snel inzichtelijk krijgt wat de behoeftes en drijfveren van jouw klant zijn. KISS: Keep it short and simple!

NPS meet in welke mate jouw klanten jouw bedrijf zouden aanbevelen. Dit wordt gemeten door middel van het stellen van één enkele vraag: “Hoe waarschijnlijk is het dat je, op een schaal van 0 tot 10, bedrijf X zou aanbevelen aan familie, vrienden en collega’s.”

Ook willen we weten waarom de klant een 6 heeft gegeven in plaats van een 9 of 10. Om deze reden breiden wij het onderzoek uit met de volgende twee vragen: “Wat is de belangrijkste reden voor dit cijfer?” en “Welke factor daarvan was het meest bepalend?”.

Wanneer je weet dat je met het uitdelen van een goed kopje koffie bij het kappersbezoek een 9 zou krijgen i.p.v. het slootwater wat je eerst uitschonk, dan zie je hoe makkelijk het soms is om te optimaliseren, als je maar weet waarom je klanten tevreden of ontevreden zijn.

Wil je hier meer over weten lees dan de blog ‘Meer dan ’n rapportcijfer met InSocial’.

Aantrekkelijk en prettig om feedback te geven

Bij InSocial zorgen we ervoor dat de survey die jij verstuurt er aantrekkelijk uitziet. Zo kunnen wij de survey helemaal aanpassen naar jouw huisstijl en wensen. De kleur, het logo, de achtergrond en zelfs de smiley bij de slider zijn te customizen.

Cosmo Hairstyling

De perfecte uitnodigingsmail

De perfecte uitnodigingsmail voor een e-mail survey moet aan een aantal punten voldoen, zoals het beste verzendtijdstip en een goed onderwerp. Ook is het van belang dat de e-mail persoonlijk is en dat de tekst vlot en aantrekkelijk is om te lezen. Voor de respondent is het van belang om te weten hoe lang het duurt om de e-mail survey in te vullen en of ze een incentive kunnen ontvangen. En, last but not least, de call-to-action.

Wil je hier meer over weten lees dan de blog ‘7 tips voor een perfecte uitnodigingsmail’.

Webcare surveys uitsturen via social media

Naast het versturen van e-mail surveys, heeft InSocial een koppeling met haar partner OBI4wan. Als de webcare van een organisatie via deze partner loopt is er de mogelijkheid om geautomatiseerd een survey na afronding van het gesprek op bijvoorbeeld Facebook, Twitter of WhatsApp te versturen. Zo kan je ook direct meten of jouw klanten tevreden zijn over de manier waarop ze te woord zijn gestaan.

 

Wil jij graag meer weten over het inzetten van online surveys? Neem contact op met InSocial!

Of blijf op de hoogte van de ontwikkelingen met onze nieuwsbrief

Bron: MultiscopeVerint