We worden tegenwoordig belaagd met de vraag of we een online onderzoek willen invullen om onze tevredenheid of juist ontevredenheid te uiten. Uit het Nationaal E-mail Onderzoek van Blinker blijkt dat Nederlanders gemiddeld 79 e-mails per week ontvangen. Maar hoe zorg jij er als marketeer voor dat jullie onderzoek er tussen al die e-mails uitspringt?

Uit een onderzoek van Multiscope, blijkt dat online onderzoek de voorkeur heeft en dat zelfs 44% niet meedoet aan andere vormen van onderzoek. Hieronder geven wij jou 7 tips voor een perfecte uitnodigingsmail.


1. Tijdstip van verzenden

Het tijdstip van verzenden moet altijd aansluiten bij de verwachtingen van de doelgroep. De mail moet gezien worden als een touchpoint in de klantreis. Als jouw organisatie een event heeft georganiseerd wil jij deze graag evalueren. Zo’n evaluatie moet dan snel na afloop van het event plaatsvinden. Wil jij tijdens de klantreis een klanttevredenheidsonderzoek uitsturen aan consumenten, dan zijn maandag en vrijdag de beste dagen. Voor bedrijven moet je deze dagen juist vermijden.


2. Het onderwerp van de e-mail

Het onderwerp van de mail moet ervoor zorgen dat de ontvanger de mail ook daadwerkelijk opent. Als deze al geen interesse wekt, dan verdwijnt de survey sowieso in de prullenbak. Mensen beslissen namelijk vaak of ze de mail openen op basis van het onderwerp. Deze moet simpel, helder en kort zijn. En met kort bedoelen wij niet meer dan 50 tekens. Het Nationaal E-mail Onderzoek ziet dat het lezen van e-mail op mobile devices toeneemt. En een onderwerp van meer dan 50 tekens is dan niet meer te lezen.


3. Make it personal

Maak de mail persoonlijk door gebruik te maken van ‘Beste Pascalle’ of ‘Beste mevrouw Boer’ i.p.v. ‘Beste heer/mevrouw’. Dit werkt altijd positief en maakt het persoonlijker. Als jij al over deze gegevens beschikt kan InSocial deze prefillen in de e-mail en hoef jij hier niets meer voor te doen.


4. Pas je tekst aan

Zorg dat de tekst vlot en aantrekkelijk is om te lezen. Als de ontvanger de mail heeft geopend is het nog steeds zaak om ervoor te zorgen dat de survey ook daadwerkelijk wordt ingevuld. Zoek dan ook de juiste toon. Het taalgebruik mag wel iets informeler, maar blijf wel beleefd.


Roompot
Voorbeeld van Roompot

5. Invulduur survey

Respondenten willen graag van tevoren weten hoe lang het duurt om een survey in te vullen. De voornaamste reden om een survey niet in te vullen is namelijk het gebrek aan tijd. Zorg er dus voor dat dit wordt vermeld, want misschien hebben ze dan die 5 minuten er wel voor over. De optimale lengte van een survey is volgens Multiscope 11 minuten, maar bij InSocial zijn wij van mening dat de survey maximaal 5 minuten in mag nemen.


6. Prikkel & spoor aan

Uit het onderzoek van Multiscope blijkt ook dat respondenten zeer gevoelig zijn voor incentives (aansporingen). Door deze incentive wordt gewenst gedrag gestimuleerd. Hierbij is het wel zo dat deze aan moet aansluiten bij het type survey.

Voorbeeld incentives:

-De kans op een giveaway, maar let op dat je niet te grote prijzen doet, maar meerdere (of veel kleine prijzen)

-Een follow up korting of kortingscode op een specifiek item

-Beloon je klant met een grappig filmpje of quote, dan laat je de klant achter met een positief gevoel over jou en jouw product en is de survey alweer helemaal vergeten.


7. Call-to-action

Een call-to-action moet KISS zijn. Dit staat voor Keep It Short and Simple. Wil je graag iemands mening weten, dan moet je hier ook om vragen. Voorbeelden hiervan zijn: ‘Geef je mening’ ‘Download’ ‘Ga’ ‘Deel je ervaring’, etc.

Wil jij graag hulp bij het versturen van een perfecte uitnodigingsmail? Neem contact met ons op!

Bron: Blinker, Multiscope & Dutch Cowboys