Quick tip: Waarom je antwoorden in een survey wil ‘shufflen’


Tegenwoordig draait onze maatschappij om ‘snelheid’. Iedereen heeft het druk, wil nergens te veel tijd aan besteden en is tegelijkertijd ook gewoon hartstikke lui. Dit geldt ook voor klanttevredenheidsonderzoeken en surveys. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere antwoordopties geeft, is er een kans dat een respondent het eerste antwoord zal kiezen, puur omdat ze eigenlijk geen zin of motivatie hebben om alle antwoordmogelijkheden echte te lezen.


Kiezen luie respondenten voor het eerste antwoord?

Wanneer je ziet dat één antwoord in je survey veel meer gekozen word dan andere antwoorden, en dit antwoord toevallig het eerste antwoord is die respondenten te zien krijgen (linksboven of bovenaan), is er een kans dat jouw respondenten lui zijn. Ze kiezen namelijk bij meerdere antwoorden met name de eerste optie kiezen.


In dit voorbeeld zie je dat ‘bereikbaarheid’ altijd het eerste antwoord is.

Wat doet dit met jouw data?

Je haalt dus wel feedback op, maar niet feedback dat de werkelijkheid representeert. De data van de respondenten die wel een daadwerkelijke keuze maken tussen de antwoorden wordt nu namelijk vervuild met ‘blinde kliks’. Stel je hebt in totaal 200 respondenten:

  • 100 respondenten klikken blind op antwoord 1 (= 50%)
  • De andere 100 respondenten klikken wel overwogen op een specifiek antwoord (antwoord 1, 2, 3, of 4) (= 50%)

Oplossing: Shuffle jouw antwoordmogelijkheden

Door je antwoordmogelijkheden te ‘shufflen’ zorg je ervoor dat de antwoorden niet altijd in dezelfde volgorde staan. Dit betekent niet dat respondenten niet meer geneigd zijn om het eerste antwoord te kiezen. Maar wat er wel gebeurt is dat hierdoor deze groep mensen verdeeld wordt over verschillende antwoorden.Hier staan de antwoorden in een andere volgorde.
‘Anders’ blijft wel op dezelfde plek staan, omdat een respondent hierbij zelf een antwoord zal invullen.

We kijken weer naar het voorbeeld van 200 respondenten. Wanneer je de antwoorden in verschillende volgorden aanbiedt, gebeurt er het volgende:

  • 25 respondenten klikken blind op antwoord 1
  • 25 respondenten klikken blind op antwoord 2
  • 25 respondenten klikken blind op antwoord 3
  • 25 respondenten klikken blind op antwoord 4
  • 100 respondenten klikken wel overwogen op een specifiek antwoord

Wat je hier ziet is dat in plaats van dat 1 antwoord dominant wordt in de cijfers, worden die respondenten die blind klikken verdeeld over verschillende antwoorden. Zo blijft de data van de respondenten die wel overwogen klikt nog steeds goed te analyseren.

Uiteraard zijn deze cijfers maar een voorbeeld. In realiteit weet je niet wie precies blind klikt en wie niet. Er is dus geen reden om er van uit te gaan dat jouw data niet meer representatief is. We raden je wel aan om even jouw onderzoek te analyseren. Zie je dat het eerste antwoord echt heel veel gekozen wordt? Of wil je dit soort data vervuiling van te voren voorkomen? Dan is het verstandig om jouw antwoordmogelijkheden te gaan shufflen!


Neem contact op

Wil je na het lezen van deze blog jouw antwoordmogelijkheden shufflen? Neem contact met ons en wij regelen dit voor je!

Neem contact op
Kirsten van der Kraan
Kirsten van der Kraan
Marketeer bij InSocial