Peilen van sentiment, kan dat echt?

sentiment peilen


Stelling: Wie is er beter in sentiment peilen? De politiek of het bedrijfsleven?

Cijfers en data zijn altijd te verzamelen. Het CBS, TNS Nipo, EenVandaag, Peil.nl zijn allemaal heerlijke voorbeelden van verzamelde data en opinie panels waar een ieder, die lol haalt uit grafiekjes en data, zijn hart op kan halen. Maar echt sentiment. En het waarom. Valt dat te peilen met opinie panels en verzamelde data? Daar zit veel meer nuance in en hoe breder het publiek georiënteerd is, hoe algemener de data. Hoe bepaal je focus groepen anders dan gebaseerd op demografie?

Algemeen sentiment veroorzaakt zwevende kiezer?

Onze politieke partijen gebruiken sentimenten om de politieke agenda te bepalen, zeker in aanloop naar de verkiezingen. Uit angst niet goed begrepen te worden, of juist met de hoop een zo groot mogelijke groep kiezers te kunnen trekken. Maar zijn de sentimenten die ze uit opiniepeilingen of data halen niet te algemeen? En is dat waarom 70% van de kiezers nog zweeft?

Bij wie meet het bedrijfsleven het sentiment?

Het bedrijfsleven koerst ook op sentimenten, maar haalt die informatie niet uit opinie panels. Anno 2017 halen zij die meningen uit hun klantenbestand en geregistreerde prospects met customer experience producten. Waarom is dat nog efficiënter en hoe zouden de politieke partijen daar een voorbeeld aan kunnen nemen?

Een onderneming of instelling heeft een aantal type klanten:

  1. De vaste klanten. In de politiek zou je deze vaste klanten kunnen vergelijken met trouwe kiezers. Merkvast.
  2. De ‘zwevende’ klant; de niet merkvaste klanten, ook wel vergelijkbaar met de zwevende kiezer.
  3. De prospects, mensen die wel interesse hebben getoond, maar nog niets hebben gekocht.
  4. De potentials, een groep die nog kennis moet maken met de onderneming en/of het product.

 

De vaste klanten (de trouwe kiezers)

Heel mooi dat je een trouwe achterban hebt die altijd jouw product afneemt. Deze groep wil je natuurlijk tevreden houden en je wil weten hoeveel van deze trouwe klanten jouw product zouden promoten en waarom. Het bedrijfsleven stuurt in dit geval een NPS survey uit. Daarmee meten ze het percentage promotors, passives en detractors. In het geval van InSocial wordt er bovenop nog ingegaan op het sentiment, het waarom; waarom is de vaste klant tevreden en waarom zou hij/zij het aanraden? Deze data ligt aan de basis waarmee je koers gaat varen.

 

De ‘zwevende’ klant (of kiezer)

De zwevende klant komt wel eens in aanraking met jouw product en neemt het soms van jou en soms van de concurrent af. Dit betekent dat er contactmomenten zijn, op die contactmomenten probeer je te peilen waarom ze voor jou zouden kiezen en waarom niet.

 

De prospect

De prospect heeft jouw site wellicht bezocht of een event. Wanneer je deze persoon kunt verleiden een e-mailadres of telefoonnummer in te vullen met het verzoek om toestemming om een korte survey te sturen dan kun je hier vragen wat de reden is dat ze geïnteresseerd zijn.

 

De potential

Dit is de groep waar zowel de ondernemers als de politicus het minst van weet en deze groep willen zij beiden het liefst bereiken. Deze groep is nog niet op jouw media aanwezig geweest. Om deze groep te begrijpen zijn focusgroepen toch wel weer interessant. Dat geldt zowel voor het bedrijfsleven als de politiek. Deze groepen hebben mogelijk wel van jouw bedrijf, partij of product gehoord en kunnen aangeven welk sentiment ze momenteel ervaren en of ze geïnteresseerd zouden zijn wanneer ze een kleine (of grote) aanpassing zouden doen.

 

Opportunisme of slim?

Je kunt je natuurlijk afvragen of je als partij niet gewoon alleen maar je eigen koers moet varen zonder beïnvloed te worden door het algemene sentiment. Mijn persoonlijke antwoord is: Ja en Nee.

Ja, je moet altijd staan voor wat je presenteert, en niet opportunistisch kiezen voor wat de massa wil.

Nee, soms wil je ideeën toetsen bij je achterban, jouw vaste klanten en prospects. Het sentiment van deze groep staat gelijk aan het vertegenwoordigen van diegenen die jou al volgen.

 

Wil jij ook sentiment peilen?

Of wil je de marketingontwikkelingen voor en/of bij blijven, neem dan contact op met InSocial of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.