Het geluk van je werknemers bepaalt hoe betrokken zij zijn en hoe hard zij zich inzetten. En dit stralen je werknemers direct af op je klanten. Het is daarom onwijs belangrijk om altijd te weten hoe het met jouw medewerkers gaat. Maar individuele gesprekken met je werknemers is niet altijd de manier om erachter te komen wat er speelt. Je wil juist verbeteringen doorvoeren op basis van data. Op basis van wat belangrijk is bij alle werknemers. Hiermee zet je namelijk direct grote stappen. Hoe je dit doet? Door je werknemers vragen te stellen middels een survey!

Medewerkerstevredenheidsonderzoeken worden daarom steeds vaker ingezet door organisaties om te analyseren wat er speelt bij werknemers. Maar welke vragen kun je dan het beste stellen? Bekijk deze 5 voorbeeldvragen waarmee je de medewerkerstevredenheid kunt meten en laat je inspireren.


1. Hoe uitdagend vind jij je werk?

Uitdagend werk zorgt ervoor dat je medewerker geprikkeld wordt. Is het werk saai, eentonig of onder het niveau van de medewerker? Dan zal hij of zij energie verliezen. Dit is slecht voor de prestaties, maar ook slecht voor de motivatie en ambitie.


2. Hoe vaak ervaar jij stress op het werk in een week?

Het laatste wat je wilt, is dat je medewerkers dagelijks met stress de deur uit lopen. Te veel stress kan namelijk zorgen voor een burn-out. Wat leidt tot lang ziekteverzuim en hoge kosten. Als werkgever is het belangrijk dat je je bekommert om het welzijn van je team. Zie je in de resultaten dat veel werknemers stress ervaren? Ga dan met ze in gesprek om achter de oorzaak te komen en kijk welke oplossingen je kunt bieden.


3. Hoe vaak helpen jouw taken, die jouw leidinggevende je heeft toegewezen, je om professioneel te groeien?

Deze vraag is vooral belangrijk voor Millenials. Millenials wisselen namelijk vaker van baan dan hun voorganger: generatie X. Zorg daarom dat je als werkgever je werknemers genoeg groei biedt. Dit kan zijn in verantwoordelijkheden, in funcite of in kennis. En wanneer werknemers met deze vraag aangeven dat hun taken hen helemaal niet helpt met groeien, dan is dit een alert waar je actie op moet ondernemen!


4. Hoe zou je ons omschrijven aan een vriend?

Met deze vraag onderzoek je het imago van je bedrijf. Welke woorden komen op bij medewerkers wanneer ze het bedrijf waar ze voor werken zouden moeten beschrijven? Je komt er hierdoor achter met welke factoren je geassocieerd wordt. Zo kun je toetsen of dit klopt bij de visie die je voor ogen had.


5. Op een schaal van 0 tot 10. In hoeverre zou je ons aanbevelen als werkgever aan personen binnen jouw netwerk? (eNPS)

Je bent vast bekend met de Net Promoter Score. De NPS geeft aan in hoeverre klanten loyaal zijn aan jouw organisatie, omdat ze je aanbevelen aan anderen. Hetzelfde geldt voor werknemers. Zouden zij hun vrienden of zakelijke relaties aanbevelen om hier ook te komen werken? Dit is de eNPS.

Wanneer een werknemer je hier een laag cijfer geeft, geeft dit je een indicatie over hoe gelukkig zij zijn en of ze hier nog lang willen blijven werken. Je raadt immers geen werkgever aan een ander als je zelf er over nadenkt om elders te gaan werken. Geeft een werknemer je een 7 of een 8? Dan geeft dit aan dat ze wel positief zijn, maar er nog verbeteringen nodig zijn in hun ogen. Je kunt deze verbeteringen naar voren halen door een vervolgvraag te stellen, namelijk: ‘Kun je je antwoord toelichten?’ of ‘Waarom geef je ons een 7?’

 

Medewerkerstevredenheid meten met Insocial? Dat kan!

Bijage_EX-Jan-05-2021-05-27-57-40-PM

Meet je Employee Experience met Insocial. Monitor continu het geluk van je werknemers met pulse surveys of zet een verdiepend onderzoek op over een specifiek thema! Vind vervolgens alle resultaten terug in een overzichtelijk dashboard. Meer weten? In een gratis demo vertellen onze experts je meer over de mogelijkheden!

Vraag een demo aan >

 

Ook interessant voor jou: Optimaliseer jouw ‘Candidate Experience’

Een specifiek moment van de Employee Experience is het aannemen en onboarden van nieuwe werknemers. Door deze zogeheten Candidate Experience te meten, weet je wat werknemers ervaren in het begin van hun carrière bij jouw organisatie.

Blog_candidate_experience
Meer over Candidate Experience >