7 tips waarmee jij dit jaar de employee experience kunt verbeteren

7 tips waarmee jij dit jaar de employee experience kunt verbeteren

Investeren in je medewerkers staat gelijk aan tevredenheid en motivatie op de werkvloer. Een mooie doelstelling die HR managers maar al te graag willen behalen. Je wil dat jouw medewerkers met passie hun werk uitvoeren, elkaar motiveren en dat ze de idealen van het bedrijf uitdragen in het contact met klanten en andere stakeholders. Tijd om aan de slag te gaan met het creëren van een goede employee experience (EX). We zetten 7 tips op een rij die de employee experience van jouw medewerkers kan verhogen. 

 

Tip 1 | Start bij een goede candidate experience

Met de candidate experience bedoelen we de ervaringen van sollicitanten met het gehele sollicitatieproces en de wijze waarop hij of zij het proces waarneemt. Een goede ervaring tijdens het sollicitatieproces is dan ook het startpunt van een goede ervaring als medewerker. Zorg daarom dat je aandacht besteed aan het gehele sollicitatieproces. 

Bereid de sollicitant bijvoorbeeld voor op gesprekken middels een automatische e-mailflow waarin je tips geeft, de hiring manager introduceert en wat feiten over jouw organisatie deelt. Natuurlijk wil je dat een sollicitant zich gelijk welkom voelt. Het op de hoogte brengen van de hiring managers is dan ook een belangrijk onderdeel van de candidate experience. Zorg dat zij weten wie er solliciteert en zorg dat zij ook goed voorbereid zijn op het gesprek.  

Het liefst wil je dat een sollicitant een positieve indruk heeft van de organisatie en het sollicitatieproces, ook als deze afgewezen wordt. Een negatieve candidate experience kan namelijk ook negatieve gevolgen hebben. Sollicitanten vertellen over hun negatieve ervaringen aan familie en vrienden. Dat is niet alleen zonde voor je employer brand, maar kan in het uiterste geval ook de verkopen van producten of diensten negatief beïnvloeden.

Tip 2 | Laat sollicitanten feedback geven over de candidate experience

Wanneer je de candidate experience hebt geoptimaliseerd, wil je als organisatie natuurlijk ook weten hoe sollicitanten de procedure hebben ervaren. Zorg er daarom voor dat alle sollicitanten feedback kunnen geven over het proces. Je geeft sollicitanten hiermee het gevoel dat ze ertoe doen en je leert gelijk van eventuele pijnpunten. Veel organisaties evalueren hun sollicitatieproces niet met sollicitanten. Wanneer zij dit wel doen, vragen ze enkel feedback aan de aangenomen kandidaten. Een gemiste kans.

Het verzamelen van de feedback kan op veel verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het uitsturen van een survey na afloop van de sollicitatieprocedure. Het is hierbij belangrijk om de antwoorden te standaardiseren en objectief vast te leggen, zodat je er ook daadwerkelijk iets van kunt leren.

Tip 3 | Geef je medewerkers ervaringen

Wanneer je sollicitanten eenmaal bij je bedrijf werken, is het belangrijk dat je ze ook hier een goede ervaring biedt. Vanaf het moment dat een werknemer in dienst treedt, begint de employee experience. 

Bij een goede employee experience, horen ook beloningen. Maar traditionele en materiele beloningen dragen daar lang niet zo goed aan bij als beloningen in de vorm van ervaringen. Waar traditionele beloningen namelijk zorgen voor korte geluksmomenten, blijven ervaringen vaak hangen. Zo praten je medewerkers na een jaar nog steeds vol enthousiasme over dat ene weekendje weg. Dankzij ervaringen voelen mensen zich gelukkiger; het zorgt voor goede onderlinge relaties op de werkvloer en positiviteit. Daardoor gaat de productiviteit omhoog, met minder verzuim en verloop van personeel tot gevolg.

Tip 4 | Bouw aan een goede samenwerking tussen HR en alle afdelingen om de visie op de employee experience over te brengen

De onboarding, beloningen en het creëren van een werkgeversmerk. Het begint allemaal bij HR. Daarom is het belangrijk dat het HR team een goede connectie en samenwerking opbouwt met alle andere teams of afdelingen. Wanneer de visie op de employee experience duidelijk is, is het belangrijk dit op de juiste manier te communiceren met de andere teams. 

Zorg als HR-directeur voor die visie en weet daarbij ook wat de kijk van de organisatie is op de medewerkers. Wanneer deze dingen duidelijk zijn, start de samenwerking. Met het Marketing Team werk je bijvoorbeeld verder aan de invulling en uitwerking van de employee journey. Organiseer meetings om de employee journey te verduidelijken en te communiceren, schrijf interne nieuwsbrieven of plaats alle beschikbare informatie op een intranet of gedeelde schijf. Zo weten andere afdelingen ook wat de visie is en hoe zij dat kunnen terugzien.

Tip 5 | Zorg voor groei- en ontwikkelingsmogelijkheden

Hoewel je tijdens het sollicitatieproces de juiste kandidaat voor de baan hebt geselecteerd, is er altijd ruimte om nieuwe vaardigheden op te doen en verder te ontwikkelen. Wanneer je medewerkers de mogelijkheid geeft om cursussen en trainingen te volgen, bind je medewerkers aan je organisatie en geef je ze het gevoel dat ze niet uitgeleerd zijn bij jouw bedrijf. Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden om bij te leren. Er is een heel scala aan platforms waar mensen digitale cursussen kunnen volgen over specifieke onderwerpen, van zoekmachineoptimalisatie tot cross-selling. Maar ook de standaard cursussen, opleidingsdagen of workshops zijn gewild en dragen bij aan ontwikkeling. 

Ontwikkeling hoeft niet altijd de vorm van een formele training aan te nemen. Senior medewerkers en managers beschikken ook over kennis waar junior collega’s maar al te graag van willen leren.

Tip 6 | Luister naar je medewerkers geef hen het gevoel dat ze zich gehoord voelen

In een optimale employee experience, begrijp je wat je medewerkers denken, voelen, ervaren en weet je waar zij behoefte aan hebben. Zorg er dus voor dat je een feedback-cultuur creëert. Medewerkers moeten de ruimte voelen om eerlijk te zijn over wat goed gaat en ook wat beter kan. Zo geef je medewerkers het idee dat ze zich gehoord voelen en dat hun input waardevol is. 

KPI’s om dit mee te meten zijn de eNPS en de ESAT. Met deze inzichten kun je verbeterplannen opstellen en een nog betere werkgever worden! Medewerkers voelen zich gewaardeerd wanneer ze ook daadwerkelijk het gevoel hebben dat je naar hen luistert. Dit zorgt voor een stijging in employee engagement.

Tip 7 | Besteed aandacht aan de uitstroom van medewerkers

Denk eens aan de laatste persoon die jouw bedrijf heeft verlaten. Vertrok deze medewerker op goede voet? En was er sprake van een een goede ervaring tijdens de exit-fase? Deze exit-fase van de employee journey begint wanneer iemand besluit om bijvoorbeeld elders een nieuwe kans te zoeken, met pensioen te gaan of een carrièreswitch te maken – of omdat de medewerker zich niet meer betrokken voelt bij de organisatie. Om welke reden dit ook gebeurt, je wilt dat dit met een goed gevoel gebeurt. 

Wanneer een werknemer terugkijkt op zijn tijd bij jouw organisatie, wil je het gevoel geven dat zijn of haar werkzaamheden ertoe deden. Iedereen wil het gevoel hebben dat hij of zij een bijdrage heeft geleverd, zelfs op een kleine manier. Een medewerker die zich betrokken en gewaardeerd heeft gevoeld, blijft in veel gevallen een goede ambassadeur van je organisatie. Ook wanneer de medewerker geen deel meer is van jouw organisatie. Des te belangrijker dus, om ook deze fase van de employee experience te optimaliseren. 

 

Ook beginnen met het verbeteren van jouw employee experience? 

Stijn_agenda600x

Klaar om te starten met het verbeteren van jouw employee experience? Bij Insocial helpen we je graag op weg! Blije medewerkers zorgen voor blije klanten. In een demo vertellen onze experts je alles over het meten van het werkgeluk.

Vraag een demo aan