Wat kunnen we verwachten van Customer Experience in 2024?

Wat kunnen we verwachten van Customer Experience in 2024?

Een goede klantervaring creëert klanten voor het leven. Met 2024 in het vooruitzicht, is het tijd om ons klaar te stomen voor de trends en ontwikkelingen die het landschap van de Customer Experience gaan vormgeven in het nieuwe jaar. 

Trend 1: We laten het sentiment naar voren komen met AI

Het doen van een sentimentanalyse stelt bedrijven in staat de emotionele ervaring van klanten in elke fase van hun reis te volgen en erop te reageren.Het volgen van de emoties van klanten wordt in 2024 steeds normaler en makkelijker door de implementatie van AI. 

Het doen van sentimentanalyses komt van pas bij het nemen van belangrijke beslissingen, bijvoorbeeld of je met een klant moet communiceren via de automatische chatbot of dat het tijd is voor een menselijke touch. Het resultaat? Je weet meteen of een klant enthousiast is over die nieuwe aankoop of ontevreden is door een slechte service. Dat betekent dat je op de juiste momenten kunt inspelen om de ervaring om te zetten in iets positiefs. In 2024 wordt het begrijpen van hoe emoties invloed hebben op loyaliteit en tevredenheid de hoeksteen van CX-strategieën, waarmee je niet alleen klanten aantrekt maar ook vasthoudt.

Het doen van sentimentanalyses wordt een stuk makkelijker dankzij de implementatie van AI. Hoewel het al vaak wordt genoemd, is het nog steeds een relatief nieuwe ontwikkeling binnen CX. De komende tijd gaan steeds meer bedrijven ontdekken waar AI echt van toegevoegde waarde kan zijn. Met AI verkrijg je diepe inzichten over klanten en loyaliteit door gedragsgegevens te analyseren. Wanneer AI gebruikt wordt met integriteit en openheid, kan je het als bedrijf inzetten om het vertrouwen van klanten te winnen én te behouden. 

Trend 2: Steminteractie maakt een opkomst in de klantervaring

We zien het steeds vaker: spraakgestuurde interfaces, zoals Alexa van Amazon, Siri van Apple en Google Assistant. Deze steminteractie beperkt zich niet langer tot de huiskamer; het zal in 2024 zijn stempel drukken op het bedrijfsleven. Klanten zullen steeds meer met bedrijven in gesprek gaan via spraakopdrachten, of het nu gaat om het plaatsen van bestellingen, het zoeken naar hulp of het opvragen van informatie. Sterker nog, stemondersteuning beïnvloedt actief het gedrag van consumenten, waardoor het een gebied is dat klaar is voor verandering.

Een ander aspect van stemondersteuning, dat waarschijnlijk een trend blijft, heeft betrekking op klantenservicemedewerkers. Ondanks de opkomst van spraakgestuurde technologieën blijven callcenters een cruciaal onderdeel van effectieve ondersteuning, gezien hun gebruiksgemak en aanpassingsvermogen in vergelijking met op tekst gebaseerde alternatieven. Hoewel ze snel oplossingen bieden voor klantenvragen, brengen ze mogelijk langere wachttijden met zich mee. Een mooie kans waar steminteractie verschil kan gaan maken. In 2024 zullen bedrijven de krachten bundelen van technologieën in spraakassistentie, aangedreven door machine learning, en de versterking van callcenters om een naadloze en persoonlijkere klantervaring te bieden.

Trend 3: We brengen personalisatie naar het volgende niveau

Stel je voor dat je winkelt en alles voelt perfect afgestemd naar jouw voorkeuren in producten en diensten, alsof de winkel speciaal voor jou is ontworpen. Dat is waar personalisatie om draait.

Personalisatie is al een tijdje een buzzword als het gaat om klantbeleving. Maar in 2024 zal persoonlijkheid een nog grotere rol gaan spelen. Het is niet zomaar een trend; het is een gamechanger voor de klantbeleving, zowel nu als in de toekomst.

Met een overvloed aan klantgegevens binnen handbereik moeten bedrijven deze gegevens gebruiken om op maat gemaakte ervaringen te creëren die perfect passen bij individuele smaken en gedragingen. Dit omvat alles, van gepersonaliseerde productaanbevelingen tot op maat gemaakte marketingberichten en persoonlijke klantenservice. De grootste uitdaging zal zijn om de juiste balans te vinden tussen personalisatie en het respecteren van de privacy van klanten, vooral gezien de groeiende bezorgdheid over gegevensprivacy.

Kijkend naar 2024 zullen bedrijven vertrouwen op datagedreven inzichten om gepersonaliseerde aanbevelingen en exclusieve aanbiedingen te bieden op basis van eerdere interacties van klanten met hun merk. Door de integratie van kunstmatige intelligentie en machine learning kunnen bedrijven zogenaamde ‘hypergepersonaliseerde ervaringen’ aanbieden, waardoor de klanttevredenheid toeneemt en langetermijnloyaliteit wordt gestimuleerd. 

Trend 4: Klantbeleving als bedrijfsbrede strategie én KPI

In 2024 vindt er een belangrijke verschuiving plaats in de aanpak van klantbeleving binnen organisaties. Voorheen lag de verantwoordelijkheid vooral bij customer experience managers, maar nu groeit het besef dat klantbeleving een gedeelde verantwoordelijkheid is die de hele organisatie doordringt. In de dynamische zakelijke omgeving begrijpen bedrijven dat klanten diepgaande ervaringen zoeken die verder gaan dan transacties. Van marketing tot verkoop en van productontwikkeling tot after-sales service, elke afdeling speelt een cruciale rol in het vormgeven van de algehele klantbeleving.

Dit besef heeft geleid tot een heroriëntatie van bedrijven op interne processen en bedrijfscultuur. Organisaties streven naar een holistische benadering waarbij elke medewerker begrijpt hoe zijn of haar rol bijdraagt aan de tevredenheid van de klant. Door het optimaliseren van de klantbeleving een gezamenlijk doel (en zelfs KPI) te maken en te integreren in de hele organisatie ontstaat een samenhangende ervaring voor de klant, wat resulteert in meer tevreden klanten, versterkte merkloyaliteit en positieve mond-tot-mondreclame. In 2024 wordt het streven naar een klantgerichte organisatiecultuur niet alleen gedreven door concurrentiedruk, maar ook door het besef dat een gezamenlijke inspanning op alle niveaus nodig is om klantbeleving daadwerkelijk te verbeteren.

 

Maak jij Customer Experience ook prioriteit in 2024? Laat een van onze CX experts je op weg helpen. 

Kortom, de klantervaring blijft evolueren in 2024. Gedreven door technologische vooruitgang en veranderende klantverwachtingen. Het omarmen van hyperpersonalisatie, sentiment naar voren laten komen en doorontwikkelen met stemintereactie: het zijn allemaal belangrijke trends die het komende jaar succesvolle klantervaringen zullen definiëren. 

Stijn-goedAls expert op het gebied van Customer Experience ondersteunt Insocial jou bij het nauwkeurig in kaart brengen van jouw deze klantreis. Ontdek direct je sterke punten én de gebieden waarop je kunt groeien met behulp van het platform van Insocial. Zet vandaag de eerste stap naar een verbeterde Customer Experience en plan direct een meeting in met Stijn. 

Plan een meeting in met Stijn