Werkgeluk en een positieve employee experience zorgen voor 13% productievere medewerkers

Werkgeluk en een positieve employee experience zorgen voor 13% productievere medewerkers

Gelukkige werknemers zijn productieve werknemers. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford. Maar hoe bereik je die tevredenheid onder je medewerkers? In deze blog kijken we naar de relatie tussen productiviteit en werktevredenheid, kijken we wat je kunt doen om de productiviteit en het geluk van jouw team te verhogen. 

De Universiteit van Oxford onderzocht of er een verband was tussen tevredenheid van medewerkers en hun productiviteit. Uit het onderzoek kwam een belangrijk resultaat: medewerkers die gelukkig zijn, zijn zo’n 13% productiever dan hun minder gelukkige collega’s. Daarnaast zagen onderzoekers tot 45% minder verloop en 37% minder ziekteverzuim. Interessante gegevens, want dat betekent dat het verhogen van werkgeluk dus niet alleen belangrijk is voor medewerkers, maar ook voor je bedrijfsresultaten.


Hoe verhoogt plezier op werk de productiviteit?

Een soortgelijk onderzoek van de Universiteit van Brazilië toonde aan dat gemotiveerde mensen het aantal uur dat zij beschikbaar hebben op een andere manier besteden. Hierdoor gaan ze gemakkelijk snel en slim aan de slag. Het resultaat? Meer taken gedaan in dezelfde tijd. 

Waar dit precies door komt weten we helaas niet. De onderzoekers denken dat je emoties beter aan kunt sturen wanneer je gelukkig bent. Wanneer je plezier hebt in datgene waar je mee bezig bent, kan je je daar beter op concentreren en is het sneller klaar. Daarbij kan je de emoties van anderen beter aanvoelen en je eigen emoties vervolgens beter reguleren. Hierdoor zijn mensen sneller geneigd je te vertrouwen, wat bijvoorbeeld goed is voor sales.

 

Gelukkige medewerkers zorgen voor blije klanten

Focussen op een goede werknemerstevredenheid wordt steeds populairder. Niet gek, want blije werknemers betekenen blije klanten. Hierdoor gaat een goede employee experience steeds meer gelijk staan aan een goede customer experience. Een win-winsituatie, waarbij je met blije medewerkers ook een hoop tevreden klanten voor je wint.

 

3 belangrijke geluksverhogers

Belangrijk dus, het verhogen van het werkgeluk. Hoewel elke werknemer weer andere criteria heeft die hem of haar tevreden houden op de werkvloer - is het streven naar een positieve werkcultuur van groot belang voor zowel een lager verloop als de productiviteit van het team. Welke stappen het werkgeluk verhogen, hangt voor een groot deel af van de sector, het type bedrijf en de functie van de werknemer. Des te belangrijker dus om te focussen op een aantal overkoepelende elementen die in vele werksituaties van toepassing zijn.

 

1. Geef je medewerkers vrijheid & autonomie

Iedereen wil graag de vrijheid voelen om werkzaamheden naar eigen inzicht uit te voeren. Waar sommige bedrijven nog strenge richtlijnen hebben hoe een bepaalde functie moet worden uitgevoerd, zie je een positieve verandering in het werkgeluk wanneer medewerkers hier vrij in worden gelaten. Het gevoel van autonomie is hierin erg belangrijk.

 

2. Werkcultuur verbeteren = productiviteit verhogen

Mensen zijn van nature sociaal en brengen vaak een groot deel van de week door op hun werk. Een fijne werksfeer en ruimte voor gezelligheid is daarom des te belangrijker voor een positieve employee experience. Door in gesprek te gaan met elkaar en je medewerkers de kans te geven hun feedback te delen, betrek je ze bij beslissingen. Dit komt de werksfeer ten goede en zal uiteindelijk leiden tot een verhoogde productiviteit.

 

3. Zorg voor een goede werk-privé balans

Iedereen wil zijn werk goed kunnen combineren met zijn privéleven. Flexibiliteit om dit te kunnen realiseren is daarom zeer belangrijk. De mogelijkheid tot thuiswerken, verschillende roosters en flexibele werktijden zijn voorbeelden waarmee de werk-privé balans kan worden verbeterd. Moedig je medewerkers aan af en toe wat vrije tijd in te plannen en voorkom overwerken door medewerkers flexibel om te laten gaan met deadlines. Medewerkers die een goede balans tussen werk en privé ervaren, voelen zich gezonder, hebben meer voldoening in hun werk en merken een toename in productiviteit.  

 

Starten met het meten van de tevredenheid van jouw

platform_macbook_2-1

werknemers?

Om de productiviteit en het werkgeluk te verhogen, is het van grote waarde om de mening van jouw medewerkers te meten. Zo zie je de trends in de belevingen van jouw organisatie en kun jij direct actie ondernemen. Bij Insocial helpen we je met het opstellen van de juiste surveys om de employee experience op de juiste manier in kaart te brengen. 

Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Plan dan een meeting in met Stijn en ga direct aan de slag met het meten van jouw EX scores.

Plan een meeting in met Stijn