Net Promoter Score

Meet klanttevredenheid en klantloyaliteit

Bevelen klanten jouw bedrijf aan?

Zijn klanten zo tevreden dat ze jouw bedrijf aanbevelen aan mensen die zij kennen? Wanneer dit zo is, heb je te maken met ambassadeurs van jouw merk. En deze wil je behouden of zelfs vermenigvuldigen! Hoeveel ambassadeurs je hebt en waarom ze wel of niet tevreden zijn, kun je achterhalen met de Net Promoter Score.

Wat houdt de Net Promoter Score in?

“Hoe waarschijnlijk is het dat je, op een schaal van 0 tot 10, bedrijf X zou aanbevelen aan familie, vrienden en collega’s.”

Hierboven zie je de NPS-vraag. Door deze te stellen, meet je in welke mate jouw klanten jouw bedrijf zouden aanbevelen aan mensen die zij goed kennen.

Als een van je klanten jouw product of service wil aanbevelen aan een vriend, oftewel: mond-tot-mond reclame, profiteer je van gratis marketing. Deze potentiële klant vertrouwt zijn of haar vriend meer dan wanneer je zelf in een advertentie aangeeft hoe goed jouw product of service is. De NPS geeft je dus een indicatie in hoeverre jouw klanten bereid zijn om dit te doen en in hoeverre je dus profiteert van deze vorm van marketing.

Ook is het zo dat klanten die de NPS-vraag beantwoorden met een 9 of een 10 (en je dus zouden aanbevelen), sneller geneigd zijn om zelf een herhalingsaankoop te doen. NPS geeft je hiermee dus ook een goede indicatie over hoe loyaal klanten zijn.

Promoters, passives en detractors

Respondenten worden, op basis van het cijfer dat zij geven, ingedeeld in drie groepen:

  • Promoters
    Promoters zijn trouwe klanten die zeer tevreden zijn. Zij nemen meer producten en/of diensten af en zouden jouw bedrijf aanbevelen aan familie, vrienden en collega’s.
  • Passives
    Passives zijn klanten die redelijk tevreden zijn over het product en/of de dienst van jouw bedrijf. Maar als een concurrent met een aantrekkelijker aanbod komt, is er wel een kans dat zij bij jouw bedrijf weggaan.
  • Detractors
    Detractors zijn klanten die jouw bedrijf eerder zouden afraden dan aanraden. Er bestaat een mogelijkheid dat deze klanten het imago van jouw bedrijf kunnen beschadigen.

Hoe bereken je de Net Promoter Score?

Om de NPS uit te rekenen, verminder je het percentage promoters met het percentage detractors. De uitkomst hiervan wordt vervolgens als absoluut getal weergegeven. Dit getal kan tussen de -100 en de +100 liggen.

Meer kennis opdoen? Lees onze gratis white paper!

De 4 meest waardevolle KPI's voor klanttevredenheid

Hoe weet je precies of jouw klanten tevreden of loyaal zijn? Je kunt dit achterhalen door gebruik te maken van Key Performance Indicators, oftewel: KPI’s. In deze white paper lichten we vier verschillende KPI’s toe die waardevolle inzichten geven over klanttevredenheid.

Waarom bevelen klanten jouw bedrijf wel of niet aan? Ontdek het met InSocial!

InSocial helpt je met het opstellen van een slimme, korte en krachtige NPS survey. Deze kun je automatisch uitsturen op verschillende momenten in de klantreis. Zo weet je precies wanneer je klanten jou wel of niet zouden aanbevelen zijn en vooral ook de reden hierachter.