Een goede EX helpt je in 2023 door jouw HR uitdagingen

Een goede EX helpt je in 2023 door jouw HR uitdagingen

Medewerkers zijn een van de belangrijkste factoren in een bedrijf. Betrokken en tevreden medewerkers zijn goud waard. Het zorgt voor hoge productiviteit en een goede werksfeer. Dit resulteert op lange termijn weer in betere werkprestaties en tevreden klanten. Het begint dus allemaal bij je medewerkers. Helaas is er in 2023 nog steeds een groot personeelstekort, een van de grootste uitdagingen voor HR in 2023. Maar er staan nog meer uitdagingen en trends te wachten: we zetten er 5 voor je op een rijtje.


 

1. Aantrekken en behouden van talentvolle medewerkers

84% van de ondernemers heeft last van personeelstekort en voor 38% hiervan is dit een grote belemmering op de dagelijkse bedrijfsvoering. Als bedrijf is het dus heel belangrijk dat je het huidige personeel behoudt, naast het aantrekken van nieuw personeel. Dit vraagt goed werkgeverschap, wat zorgt voor meer werkgeluk, minder stress en hogere betrokkenheid onder medewerkers. Daarnaast is het een goed idee om te investeren in de ontwikkeling van je werknemers. Hierdoor kunnen werknemers intern herplaatst worden om alle functies (zo goed mogelijk) in te vullen. 

Ook dit jaar is het werven van nieuw personeel een uitdaging. Om toch het maximale uit de werving te halen, is het aan te raden om creatief te zijn met wervingscampagnes. Maak gebruik van social media, zoals LinkedIn, Facebook, Instagram of TikTok en gebruik zowel je persoonlijke, als zakelijke netwerk. Waar vroeger een advertentie geplaatst werd voor een vacature, kun je nu meer opvallen door een vacaturefilmpje. Durf daarnaast risico te nemen in het aannemen van medewerkers zonder de juiste ervaring. De ervaring kunnen ze namelijk ook bij jouw bedrijf opdoen.

2. Hybride werken

Een aantal jaar geleden werkten we af en toe een dagje thuis. In coronatijd werd thuiswerken plotseling de norm en vandaag de dag heeft 85% van de medewerkers voorkeur voor hybride werken. Het is dan ook goed om hier als werkgever flexibel in te zijn. Het risico van hybride/thuiswerken, is dat de werk-privé balans verstoord wordt. Reistijd wordt vervangen door extra werktijd met erg lange werkdagen als gevolg. Aan de HR-medewerkers de taak om goede afspraken met medewerkers te maken om een gezonde balans te houden. Het dagelijkse praatje in de gang of bij het koffiezetapparaat valt vaak weg en dus is het extra belangrijk dat je de mentale gesteldheid van werknemers in de gaten houdt. Organiseer bijvoorbeeld online borrels, stel een vaste teamdag op kantoor in waarbij iedereen op kantoor werkt of plan 1 op 1 sessies. Verder is het van belang dat medewerkers betrokken blijven bij de organisatie, ook wanneer zij thuiswerken. Dit heeft namelijk een positief effect op het teamgevoel en het plezier in werk.

 

'Clients do not come first. Employees come first. If you take care of your employees, they will take care of the clients.’
- Richard Branson (oprichter Virgin groep)

 

3. Digitalisering van HR processen

In 2023 zal HR steeds verder gedigitaliseerd worden. Een positieve trend. Hiermee worden HR medewerkers verlost van groot tijdrovend administratief werk, zoals salarisadministratie, uren- en verlofregistratie. Zo kunnen zij hun aandacht verschuiven naar onder andere het werven en onboarden van nieuw personeel, talentmanagement en HR-beleidmanagement. Digitalisering zorgt voor flexibiliteit. Daarbij wordt een compleet overzicht gecreëerd, bijvoorbeeld van het ziekteverzuim, van waaruit HR (strategische) besluiten kan nemen.

4. Effectief menselijk leiderschap

De wereld verandert continu. Organisaties passen zich hierop aan, maar ook leiders moeten hierin meebewegen. Niet alleen hun verantwoordelijkheden veranderen, maar ook de verwachtingen van managers vanuit werknemers verschillen ten opzichte van een paar jaar geleden. Medewerkers verwachten onder andere flexibiliteit, authenticiteit en flexibiliteit van hun leidinggevende. Dit beschrijft het nieuwe ‘menselijk’ leiderschap. Het is aan de managers, met ondersteuning van HR, om binnen de organisatie samenwerking, verbinding en inclusiviteit te stimuleren. De 7 principes in de afbeelding hieronder zijn nodig om verbinding te creëren tussen teamleden. Deze principes werken het beste wanneer je ze eigen maakt en toepast op een manier die past binnen jouw organisatie. Het doel is om een omgeving te vormen met betrokkenheid, innovatie, samenwerking en gemeenschappelijke doelen en visies.

HL_Game-Changing-Convo-PrinciplesThe principles of game changing conversations

5. Investeren in employee experience

De komende jaren wordt het steeds belangrijker om te investeren in Employee experience. Deze investeringen kunnen organisaties besparingen opleveren tot maximaal 12,6% van hun omzet. Dit blijkt uit het PwC-onderzoek ‘The benefits of investing in people’. Daarnaast zorgt een goede Employee Experience voor een hogere arbeidsproductiviteit en vermindering van verzuim en verloop.

Wat is employee experience?

De employee experience is de manier waarop werknemers alle interacties die zij met hun organisatie hebben, interpreteren. De experience bestaat uit verschillende fases en begint bij de eerste aanraking die iemand heeft met jouw organisatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer iemand voor het eerst een vacature leest of de website bekijkt. De tussenfases bestaan onder andere uit de onboarding, de ontwikkeling en de retentie van medewerkers. Het eindigt op het moment dat de werknemer het bedrijf verlaat. Alles wat zij tussen deze tijd zien, voelen en doen, vormt hun employee experience.

 

Image EX

Employee lifecycle vs. employee experience

De employee lifecycle bestaat uit de periode waarin iemand potentieel geïnteresseerd raakt in een organisatie, in dienst komt en het bedrijf vervolgens verlaat. De employee experience sluit hierop aan. De employee lifecycle bestaat namelijk uit alle momenten waarop de employee experience gemeten kan worden. 

De 7 fases van de employee lifecycle

  • Aantrekken
  • Recruitment
  • Onboarding
  • Retentie/behouden
  • Ontwikkeling
  • Offboarding
  • Tevreden uitstromers

Door de employee experience te meten op deze verschillende momenten, kun je gericht verbeteringen aanbrengen. 

Waarom is een goede EX belangrijk?

Een positieve employee is belangrijk voor verschillende aspecten van organisaties. Wanneer een medewerker namelijk een positieve experience heeft, worden taken effectiever en efficiënter uitgevoerd. Daarnaast zorgt het voor een hogere betrokkenheid, wat zorgt voor een betere bedrijfscultuur en productiviteit en meer omzet. Bovendien is de kans groter dat een werknemer op dezelfde plek blijft werken dan wanneer diegene een negatieve ervaring heeft. Maar ook zullen deze medewerkers het bedrijf promoten naar anderen, wat kan leiden tot meer inkomende sollicitaties. Op deze manier zijn je medewerkers ambassadeurs van je bedrijf. 

 

Klaar om te investeren in jouw employee experience? 

Stijn_agenda600x

Wil jij ook beginnen met het optimaliseren van jouw employee experience? Insocial helpt je graag! Een goede employee experience helpt je door jouw HR uitdagingen. Vraag een demo aan en onze experts vertellen jou alles over het meten van de employee experience.

Vraag een demo aan