10 tips om ook in deze tijd te werken aan de Employee Experience

10 tips om ook in deze tijd te werken aan de Employee Experience

 

Houd je medewerkers betrokken en vitaal in tijden van thuiswerken

Als werkgever streef je vast naar een hoge medewerkerstevredenheid. De huidige pandemie maakt dit jammer genoeg een stuk lastiger. Om het virus terug te dringen, is zoveel mogelijk thuiswerken nu de norm. Bovendien moeten veel bedrijven door minder omzet inkrimpen of sluiten. In deze tijd waar je letterlijk en figuurlijk meer afstand voelt, is het juist belangrijk om je werknemers betrokken en vitaal te houden. Je wilt immers dat ze ook na de coronacrisis bij je blijven en dat doen ze wanneer ze gelukkig in hun werk zijn. Bovendien zorgen werknemers die lekker in hun vel zitten voor blije klanten, wat de kans op klantenbehoud en klantenwerving vergroot. Maar hoe krijg je dat ondanks corona voor elkaar? Wij helpen je op weg met deze elf tips!


1. Meten is weten: check de medewerkerstevredenheid

Wil je de win-winsituatie van gelukkige medewerkers en idem dito klanten realiseren? Dan is het allereerste belangrijk om te weten hoe tevreden je personeel is en wat de eventuele knelpunten zijn. Een goede methode daarvoor is het meten van de Employee Experience (EX). Deze term staat voor alle interactiemomenten tussen een werknemer en de werkgever. Door regelmatig surveys met de juiste vragen uit te voeren en de resultaten te analyseren, ontdek je wat je als werkgever goed doet of wat je beter kunt veranderen. Zo leer je bijvoorbeeld dat de werksfeer, leiderschap en samenwerking wel of niet optimaal zijn.

 

2. Blijf communiceren

In plaats van een gezellig kantoor zitten veel medewerkers nu thuis te werken. Dat schept fysiek afstand. Werknemers kunnen zich daardoor eenzaam en minder betrokken gaan voelen. Bel daarom vaker privé met een medewerker en vraag hoe het gaat. Geef ook meer feedback op gemaakt werk en vergeet zeker het uitdelen van complimentjes niet. Met deze kleine handelingen merkt de medewerker dat zijn of haar werk niet onopgemerkt blijft. Dit maakt ze weer meer te betrokken omdat ze zich gezien en gehoord voelen.

 

3. Ga voor helderheid

Bellen, videobellen en mailen zijn toch een heel andere manieren van communiceren dan face-to-face. Het non-verbale aspect gaat voor een groot deel verloren en even iemand in de gang aanspreken is er niet meer bij. Daarom is het juist nu belangrijk om extra aandacht te geven aan een duidelijke communicatie. Bericht vaker, zorg dat de boodschap helder en check of de ontvanger het goed begrepen heeft.

 

4. Wees bereikbaar

Voordat Covid-19 zijn intrede deed, werd je misschien regelmatig even aangeschoten voor een vraag of een kort overleg. Of een medewerker kwam even bij je werkplek langs voor een bepaalde kwestie. De grens voor dit soort zaken ligt nu hoger doordat je uit het zicht bent en er een apparaat aan te pas moet komen. Verlaag deze drempel door duidelijk te laten weten dat je bereikbaar bent: per telefoon of virtueel.


5. Voorkom onrust

Onzekerheid over de toekomst van het bedrijf of de eigen baan is funest voor de vitaliteit van medewerkers. Wees daarom transparant over de situatie van het bedrijf. Laat je werknemers weten wat de gevolgen van de coronacrisis zijn voor hun situatie en die van de onderneming.

 

Tip: Gebruik een medewerkerssurvey ook om vragen stellen over het toekomstperspectief. Vraag simpelweg of zij nog onzekerheden voelen betreft corona. Scoor je hierop hoog? Dan weet je als organisatie dat je hierover beter naar buiten moet communiceren.

Employee Experience survey

6. Denk mee

Werken in een thuissituatie is voor de één een zegen en voor een ander een verschrikking. Stel je daarom flexibel op. Voor medewerkers met kinderen is het bijvoorbeeld handig als ze hun dagindeling zelf kunnen plannen.


7. Houd medewerkers geïnspireerd

Het thuiswerken kan voor sommige werknemers al gauw saai worden. Probeer daarom extra variatie in de werkweek te brengen. Ook nieuwe dingen leren heeft een positief effect op de beleving van het thuiswerken. Lukt dat niet door bijvoorbeeld nieuwe projecten aan te bieden? Geef je medewerkers dan de kans om een cursus te volgen.


8. Zorg dat medewerkers betrokken met elkaar blijven

De band tussen collega's is van belang voor een goede medewerkersbetrokkenheid. Thuiswerkers missen nu de spontane momenten die ze op kantoor bijvoorbeeld bij het koffieapparaat zouden hebben. Online meetings zijn een goed begin om de collegialiteit in stand te houden. Houd daarom iedere week een teamoverleg, zodat iedereen weer op de hoogte is en elkaar even virtueel ziet. Om extra plezier in het werk te brengen is er wat meer creativiteit nodig. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een virtuele borrel. Verder is het een goed idee om van een behaald target of ander succes een online feestje te maken. Vergeet ook verjaardagen niet! Stuur iets leuks op naar het thuisadres. Weer een klein gebaar waarin je laat zien dat je aan ze denkt. Of denk eens aan een virtueel 'uitje'. Verzin daarvoor een challenge of speel gezamenlijk een online game.


9. Bied beweging: een must voor de vitaliteit van medewerkers

Met de komst van Covid-19 ligt er behalve het virus nog een gevaar op de loer, namelijk het gebrek aan beweging. De dagelijkse fietstocht naar kantoor of wandeling naar het busstation is niet meer nodig. Ook zijn door de pandemie de mogelijkheden tot sporten beperkter geworden. Om zich goed te voelen heeft een mens echter voldoende beweging nodig. Geef je medewerkers daarom een bemoedigend zetje met een creatief initiatief. Bedenk bijvoorbeeld een gezamenlijk doel, zoals een bepaald aantal voetstappen per week wandelen. Ook kun je medewerkers uitnodigen om thuis oefeningen te doen en daarvoor een schema opstellen. Of misschien zit er onder het personeel iemand die zeer goed is in tai chi, zumba of yoga en wil deze een uurtje per week online een les geven?

 

10. Doe iets verrassends

Niets zo leuk om een presentje te ontvangen in deze moeilijke tijden. Geef je medewerkers daarom af en toe een opkikkertje door bijvoorbeeld een doos bonbons thuis te laten bezorgen. Of stuur een borrelpakket voor de wekelijkse virtuele teamborrel. Een springtouw en een abonnement op online fitness slaat twee vliegen in één klap: het is een positieve ervaring en draagt bij aan de vitaliteit van de medewerkers. Belangrijk bij alle soorten geschenken is dat het persoonlijk is. Dit verhoogt het gevoel van waardering en daarmee de medewerkersbetrokkenheid.


Kom in actie!
Medewerkerstevredenheid is nu één van de grootste uitdagingen voor werkgevers als het om personeelsbeleid gaat. Schakel daarom onze hulp in om inzicht te krijgen in de Employee Experience en breng het welzijn van je medewerkers in kaart!

 

 

Behaal meer succes dankzij gelukkige werknemers

EX graphic

Een goede Employee Experience resulteert in blije en tevreden werknemers die een stapje harder zetten voor de organisatie en voor de klant. Het zorgt voor:

  •  Hogere productiviteit

  • Lager verzuim

  • Lagere turnover

  • Je trekt meer nieuwe talenten aan

Dit wil jij toch ook bereiken? Vraag een vrijblijvende demo aan en ontdek wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen! 

Vraag een demo aan >